Børgefjell nasjonalpark

Børgefjell nasjonalpark finner du i kommunene Namsskogan, Røyrvik, Grane og Hattfjelldal, og ligger på grensa mellom Nord-Trøndelag og Nordland fyllke. Børgefjell nasjonalpark har et areal på 1447 km2, Oslo fylke er til sammenligning 454 km2. Skal du på tur i Børgefjell kan det med andre ord være lurt å sette av noen dager, og man bør beregne en dag med innmars, og en dag med utmars om man ønsker å komme ordentlig inn i nasjonalparken.

Børgefjell 2006 - Ørret på flue i Ranserelva Børgefjell lakes Three Brown Trout
Børgefjell nasjonalpark har et areal på 1447 km2, Oslo fylke er til sammenligning 454 km2. Skal du på tur i Børgefjell kan det med andre ord være lurt å sette av noen dager, og man bør beregne en dag med innmars, og en dag med utmars om man ønsker å komme ordentlig inn i nasjonalparken.
I nasjonalparken finner du lite av merkede stier, bruer eller hytter, det betyr at turen bør planlegges, og det kan være lurt å vente til litt utpå sommeren, da store elver kan være vanskelig å forsere på våren. Været kan også være lunefullt, man bør derfor sørge for å ha med ordentlig utstyr og godt med klær.

Børgefjell nasjonalpark er en av Norges eldste nasjonalparker, og ble etablert i 1963. Nasjonalparken  er stort sett et høytliggende område med vekslende landskapsformer, som byr på mange mektige sanseinntrykk. I den vestlige delen av Børgefjellmassivet  finner du høye tinder og djupe dalslukter med botnbreer og fjellvatn. Børgefjells høyeste topp heter Kvigtind, og rager 1699 m.o.h. I sør er det flere ville stryk og vakre fosser, mens de østlige delene er preget av slake linjer og vide daler. Børgefjell byr også på mange muligheter om du er interessert i jakt og ørretfiske. I 

I nasjonalparken finner du lite av merkede stier, bruer eller hytter, det betyr at turen bør planlegges, og det kan være lurt å vente til litt utpå sommeren, da store elver kan være vanskelig å forsere på våren. Været kan også være lunefullt i Børgefjell, man bør derfor sørge for å ha med ordentlig utstyr og godt med klær. 

Hvordan kommer du deg til Børgefjell Nasjonalpark?

Kommer du med tog kan du gå av på Namsskogan, Majavatn eller Trofors. Fra Namsskogan kan du bestille skyss til Smalåsen eller Namsvatnet, mens fra Majavatn kan du gå eller ta taxi til Simskardet eller Tomasvatnet. Med bil har du flere muligheter. Vil du gå inn fra sør tar du av E6 ved Brekkvasselv og kjører over til Røyrvik (Namsvatnet, båtskyss må bestilles). Frister det å gå inn fra vest er Smalåsen eller Majavatn de mest naturlige valgene, mens fra nord tar du av til Susendal (Øyum/Oksvollen/Sjånes). Fra øst er det en fin mulighet å kjøre Stekenjokkveien på svensk side.

Smalåsen, en av innfallsportene til Børgefjell Nasjonalpark finner du i Namsskogan. Smalåsen ligger et kvarters kjøring nord for Namsskogan sentrum, og med bare halvannen kilometer inn til selve nasjonalparken er Smalåsen et ypperlig utgangspunkt for flotte opplevelser i Børgefjell. På Smalåsen er det bygd et lite husvære i tømmer, bålplass og stor parkeringsplass.

Innfallsporter til Børgefjell nasjonalpark

Børgefjell nasjonalpark

Susendal, ligger i Hattfjelldal kommune. Fra E6 kjører du av ved Trofors og følger Rv 73 til Hattfjelldal sentrum. Her tar man av Rv 73 og følger Susendalsvegen, Rv 804.
Simskardet, ta av fra E6 ved Bjortjønnlia og følg Fiplingdalsveien innover. Sør for Nedre Fiplingvatn tar du av østover innover i Simskardet til inngjerdet parkeringsplass. Herfra er det 1,5 km til nasjonalparken.
Majavatn, det går kommunal veg inn til Tomasvatnet. Herfra går det sti inn til Nasjonalparken. Kommer du med tog er dette en fint alternativ da toget stopper på Majavatn.
Smalåsen, ligger et kvarters kjøring nord for Namsskogan sentrum, og med bare halvannen kilometer inn til selve nasjonalparken er Smalåsen et ypperlig utgangspunkt for flotte opplevelser i Børgefjell. På Smalåsen er det bygd et lite husvære i tømmer, bålplass og stor parkeringsplass.
Namsvatnet, ta av E6 ved Brekkvasselv eller Namsskogan. Følg så RV 773 over Steinfjellet til Røyrvik. Veien til Namsvatnet er skiltet, herfra går det rutebåt over Namsvatnet inn til Børgefjell nasjonalpark.
Stekenjokkvegen, fra svensk side kan du kjøre Stekenjokkvegen. På veiens høyeste punkt er du sikret en lett og fin inngang til Børgefjell Nasjonalpark.

Namsskogan Fjellstyres to utleiehytter i Børgefjell

Skogstua er en av to hytter du kan leie av Namsskogan Fjellstyre i Børgefjell Nasjonalpark

Børgefjell nasjonalpark er liten grad tilrettelagt for turisme i form av hytter, Namsskogan Fjellstyre er en av få som kan tilby hytteutleie i Børgefjell nasjonalpark. Namskrokhytta og Skogstua finner du ved Namskroken, i den sør-østre delen av nasjonalparken. Hyttene ligger 50 meter fra hverandre i skogslandskap omkranset av høgfjell.
.

Fiske i Børgefjell nasjonalpark?

Fisking i Børgefjell krever at du har kjøpt Børgefjellkortet, som er gyldig i alle vann, tjern og elver i Børgefjell Nasjonalpark og Austre Tiplingen Landskapsvernområde. Børgefjell er viden kjent for ørret av god kvalitet, men er du ute etter de største fiskeopplevelsene, bør du kanskje beregne å bruke litt tid på å gå inn i områder der det ikke ferdes mest folk. Ellers kan det være et godt tips å prøve i de små vannene som de store.

Foto: Anders Lund

Priser 2012 Børgefjellkortet, kan kjøpes her på www.inatur.no

Korttype Hovedkort Hovedkort m. ektefelle/samboer
Ukekort Kr 350 Kr 550
Sesongkort Kr 600 Kr 900

Børgefjell nasjonalpark er godt kjent for sine gode bestander av småvillt, da spesielt rype. Småviltjakten starter 10. september og varer ut februar .De 10 første dagene tilbys overnatting og jaktkort i pakke. Etter 19.10. kan hytter bookes fritt.

Jakt i Børgefjell nasjonalpark?

Mer informasjon om småvilltjakt og kjøp av jaktkort i Børgefjell finner du her.

børge2 Winter børge4


Andre sider om Børgefjell